Revista National Geographic a publicat un articol despre rezervaţia de urşi LiBEARty Zărneşti. Potrivit jurnaliştilor „România este o casă pentru o mare populaţie de urşi bruni, care sunt de găsit în principal în Munţii Carpaţi şi nu există niciun dubiu că aceştia reprezintă o atracţie turistică”, se arată în reportajul amintit.
Jurnaliştii au venit la Zărneşti pentru a afla despre munca pe care o fac angajaţii sanctuarului pentru a salva urşii din condiţii îngrozitoare şi să le asigure o viaţă în incinte naturale mari, dar şi de modul în care animalele sunt educate pentru a se proteja în viitor. „A fost minunat să avem oportunitatea de a vizita sanctuarul – nu este o grădină zoologică, ci un loc de speranţă în viitor”, se mai arată în reportajul National Geographic, citat de bizbrasov.ro.
Rezervaţia de ursşi de la Zărneşti este unică în România şi Europa de Est. Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine", iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute. În prezent, în rezervaţie trăiesc 62 de exemplare, iar fiecare dintre ei are la dispoziţie, pentru plimbare, suprafeţe vaste.
Fiecare urs de la Zăneşti are o poveste emoţionantă. De exemplu Mura, este o ursoaică ce a dansat aproape toata viata Lambada la circul Globus. Ionica este un urs de 23 de ani, carea fost ţinut într-o cuşcă ani de zile la o grădină zoologică din Moldova.
Celebru este deja Martinică, un urs ţinut captiv la Monăstirea Cotmeana. Eliberarea ursului s-a făcut doar cu intervenţie special de la Patriarhie.
Urşii pot fi adoptaţi
Animalele pot fi adoptaţi de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate contra unor sume de bani, care vor fi folosite de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a l