Încrederea cetăţenilor din Republica Moldova în instituţiile statului a scăzut semnificativ, ceea ce alimentează riscurile venirii la putere a unui regim autoritar, relevă o analiză făcută de organizaţia Expert Group, care a prezentat raportul de stare a ţării pe 2013.
Starea generală de nemulţumire a populaţiei din Republica Moldova este relevată şi de datele unui sondaj de opinie, citat de presa de peste Prut.
Peste jumătate dintre participanţii la sondaj au declarat că nu au acces la apă caldă şi la energie termică, iar aproape jumătate nu au sistem de canalizare şi de furnizare a gazului metan.
Aproape jumătate dintre respondenţi au declarat că sunt gata să plece peste hotare, unii chiar definitiv. În acelaşi timp, peste 60 la sută dintre cei chestionaţi sunt mândri că sunt cetăţeni moldoveni, iar 25 de procente regretă acest lucru.
Potrivit sondajului, 55 la sută dintre moldoveni ar vrea ca nepoţii şi copii lor să trăiască în Republica Moldova, iar peste 25 nu-şi doresc acest lucru.
Expertul Adrian Lupuşor a prezentat, pentru Radio Chişinău, trei constrângeri identificate în frânarea dezvoltării Republicii Moldova. "Un cadru de afaceri neprietenos; a doua constrângere este factorul uman, şi aici mă refer la un sistem al educaţiei, şi a treia constrângere este o prezenţă exagerată a statului în economie", spune Adrian Lupuşor.
Studiul concluzionează că sunt necesare eforturi sporite pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiilor de stat, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, pentru eradicarea corupţiei şi ameliorarea climatului de afaceri, iar cea mai mare oportunitate pentru Republica Moldova este considerată integrarea în UE. Sondajul a fost realizat în luna iunie 2013, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane. Marja de eroare a acestuia este de plus-minus 3%.
Încrederea cetă