Datele ştiinţifice existente până la acest moment estimau prevalenta hepatitei C la 3,23 %. Din toamnă va fi funcţional Registrul naţional al persoanelor cu afecţiuni hepatice. În urma campaniei de testare, numita sugestiv „Hepatita C nu doare. Doar ucide” derulata în prima jumătate a acestui an de Asociaţia Pacienţilor Cronici din România, împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „prof. dr. Matei Balş” Bucureşti (INMB), din cei 50.000 de romani testaţi gratuit, 4.63% au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu virus C. Datele ştiinţifice existente până la acest moment estimau prevalenta hepatitei C la 3,23 %. Astfel, conform unui studiu naţional, realizat în perioada 2006-2008, de o echipă de medici de la Centrul de Hepatologie şi Gastroenterologie al Institutului Clinic Fundeni, sub coordonarea prof. dr. Liana Gheorghe, în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, prevalența infecţiei cu virusul hepatitei C în ţara noastră era de 3.23%. în perioada menţionată.
„Estimările specialiştilor arata ca vârful epidemiei cu hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a declarat recent Cezar Irimia, preşedintele APCR. Totuşi, managerul INMB, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel atrage atenţia ca aceste date trebuie „periate” şi susţinute prin metode alternative relevante. Astfel, din toamnă anului trecut, la INMB se lucrează la întocmirea unui Registru unic pentru persoanele cu afecţiuni hepatice, program care va deveni funcţional începând cu luna august. Datele obţinute în urma campaniei au fost prezentate la finalul lunii iulie.
Datele ştiinţifice existente până la acest moment estimau prevalenta hepatitei C la 3,23 %. Din toamnă va fi funcţional Registrul naţional al pers