Cotaţia futures a porumbului este, pe piaţa americană, aproape de nivelul minim al ultimilor trei ani, chiar dacă în ultima zi a săptămânii trecute aceasta a crescut uşor.
Preţul porumbului se află la un nivel scăzut pe fondul perspectivelor recoltei mondiale de profil, care este aşteptată să atingă un record în anul agricol 2013/2014.
Preţul porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,3% vineri, la ora 10.25, la Chicago Board of Trade, ajungând la 4,685 dolari/buşel (un buşel de porumb = 25,4 kilograme). La data de 1 august, cotaţia acestei materii prime agricole atingea 4,64 dolari/buşel - cel mai redus nivel înregistrat după 4 octombrie 2010.
Săptămâna trecută, cotaţia porumbului a pierdut peste 1% pe piaţa americană, iar de la începutul anului, mai bine de 30%.
Declinul consemnat joi de preţul porumbului la bursa americană a determinat, vineri, scăderea cotaţiei acestei cereale pe piaţa din Africa de Sud. Preţul porumbului alb cu livrare în decembrie a coborât cu 0,7% la Bursa din Johannesburg, ajungâd la 2.361 ranzi (236 dolari) tona. Scăderea a fost cea mai importantă din 26 iulie până în prezent. Preţul porumbului galben cu livrare în septembrie a scăzut cu 0,2%, la 2.156 ranzi tona.
Săptămâna trecută, Consiliul Internaţional al Cerealelor a anticipat că producţia mondială de porumb va spori cu 9,7% în anul agricol 2013/2014, la 942 milioane de tone.
Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) preconizează că fermierii americani vor recolta 13,95 miliarde buşeli de porumb în sezonul menţionat, cu 29% mai mult decât în anul anterior, când producţia a fost afectată de secetă.
În ultima zi a săptămânii trecute, USDA estima că, deşi ploaia a distrus "picnicurile din mijlocul verii", vremea umedă a creat, pentru culturile de porumb, cele mai bune condiţii din ultimii cinci ani. Spre exemplu, USDA arată că 77% din cultura