Banca britanică HSBC a cerut unui număr de 40 de misiuni diplomatice să-și închidă conturile, ca parte a unui program de reducere a riscurilor, relatează BBC.
Cea mai mare bancă britanică a cerut respectivelor ambasade, consulate și înalte reprezentanțe diplomatice de la Londra să-și găsească o altă bancă, potrivit publicației Mail on Sunday.
Ambasada Vaticanului, Nunțiatura Apostolică în Marea Britanie, se află printre acestea, potrivit sursei citate. Șeful corpului diplomatic din Marea Britanie, Bernard Silver, a declarat că decizia a porvocat „pagube”.
Înalta Reprezentanță a Papua Noua Guinee și Consulatul onorific al Beninului se numără printre misiunile diplomatice afectate.
„Ambasadele și consulatele au nevoie disperată de o bancă, nu doar pentru a percepe bani pentru vise și pașapoarte, dar și pentru a-și plăti salariații, facturile, chiriile și taxele”, a explicat oficialul.
John Belavu, ministru la Înalta Comisie din Papua Noua Guinee, a spus: „Lucrăm cu HSBC de 22 de ani, iar vestea că renunță la noi, în acest fel, a căzut ca o bombă asupra noastră”.
Lawrence Landau, consulul onorific al Beninului, a afirmat că misiunea sa are probleme în a-și găsi o altă bancă, în aceste circumstanțe. ”Am încercat peste tot, dar toate instituțiile bancare britanice ne refuză”, a explicat el.
Ambasadele sunt tratate ca firme de către bănci și în general folosesc doar servicii de management al plăților și depozite, eventual credite. reprezentanțele diplomatice trebuie să plătească pentru cazarea personalului și au diverse costuri, cum ar fi taxele școlare pentru copiii diplomaților, care sunt dificil de realizat fără un cont în bancă, explică sursa citată.
Uneori, anumite reprezentanțe pot fi considerate cu risc de spălare de bani, din cauza expunerii lor politice, iar băncile au fost avertizate, în trecu