O simplă trecere în revistă a afecţiunilor pe care le provoacă diabetul, dacă nu este dignosticat în timp util și nu e tratat corect, te cutremură: de la infarct miocardic şi boală renală (pricina a jumătate din cazurile de supleere cronică a funcției renale), până la orbire şi amputații ale membrelor. Acestea din urmă „sunt de zeci de ori mai frecvente în diabet, deși ar putea să fie prevenite la 80% dintre pacienți“, după cum susţine prof. univ. dr. Maria Moța, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova.
Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, dr. Maria Moța, este un promotor al ideii de prevenţie şi educaţie în diabet, mizând pe faptul că „diabetul zaharat de tip 2 ar putea fi prevenit în peste 50% din cazuri, dacă s-ar interveni în timp util“. Personalitate marcantă în medicina românească, prof. univ. dr. Maria Moța este îngrijorată de faptul că aproximativ 50% dintre pacienți nu sesizează nici o modificare în organism și sunt diagnosticaţi târziu cu diabet, în clinici precum cele de cardiologie, neurologie, nefrologie, oftalmologie sau pneumoftiziologie, suferind şi de alte afecţiuni severe.
Gazeta de Sud: De ce apar tot mai multe cazuri de diabet şi care ar fi cauzele?
Maria Moţa: În evidenţa Centrului Clinic de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice din Dolj sunt 33.000 de pacienţi cu diabet zaharat. În general, în lume, la un pacient diagnosticat cu diabet zaharat există aproximativ încă unul nediagnosticat, care nu ştie că are diabet. Cauzele diabetului zaharat sunt numeroase şi îşi au originea, în principal, în abordarea unui stil de viaţă „aşa-zis“ modern: sedentarismul, corelat în special cu mediul urban, cu progresul tehnologic. S-a renunţat la mersul pe jos, s-a limitat la minimum munca fizică, au apărut telecomenzile, telefoanele mobi