Unde sunt petrecerile câmpeneşti de altădată?
În fiecare an, pe data de 6 august, minerii din Valea Jiului şi din toată ţara sărbătoresc Ziua Minerului. Aşa se va întâmpla şi anul acesta, când, pe 6 august, toată suflarea minerească din Vale va avea o zi liberă, fireşte, cu excepţia celor care vor intra în mină ca să aibă grijă ca totul să decurgă normal la locurile de muncă, până a doua zi.
Din păcate, din cauza problemelor din minerit şi a restrângerii activităţii la unele mine, grija zilei de mâine şi puterea de cumpărare tot mai mică au făcut ca încet, dar sigur, sărbătoarea minerească să capete din ce în ce mai puţină amploare. Dacă pe vremuri, acum 15-20 ani, zeci de mii de mineri şi angajaţi la exploatările miniere ieşeau cu familiile la serbările câmpeneşti organizate de companie şi de primării, la munte sau la poalele munţilor, unde pe scene improvizate se desfăşurau spectacole impresionante de muzică populară şi uşoară care ţineau până târziu în noapte, iar în jurul acestor scene sfârâiau grătarele cu mici, cârnaţi şi frigărui alături de „munţi” de lăzi cu bere, astăzi abia dacă mai există câteva sute de familii care să-şi mai permită sărbătorirea zilei într-un cadru natural, cu bere, mici, plajă şi relaxare, evident organizarea făcându-se doar în mod individual sau cu implicarea a maxim două-trei familii de prieteni.
„Nu mai e serbarea de pe vremuri, când toţi vecinii, care lucrau şi ei în mare parte la mină, ne strângeam de 6 august la Agrement la Brăiţa şi ne distram pe cinste. Ţin minte că mina ne dădea bonuri de mici şi bere, iar banii de primă atunci erau bani, aveau valoare. Veneau acolo comercianţi cu mici şi bere care vindeau neîntrerupt pe parcursul unei zile, abia dacă mai făceau faţă, atâtea vânzări aveau! Într-un an, pe la începutul anilor `90, ţin minte că eram la Agrement vreo 15-20 de vecini din bloc cu familiile, t