Cârciumile şi cofetăriile Euxin au obţin un profit de 2.500 de euro, în prima jumătate a acestui an
Criza nu a plecat din domeniul alimentaţie publice. Sau cel puţin aşa reiese din raportările contabile ale unuia dintre cele mai importante lanţuri de restaurante de pe litoral. S.C. Euxin S.A. a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei, aproape similară cu cea din perioada de referinţă de anul trecut, care a fost de 1,119 milioane. Direct proporţional cu cifra de afaceri au crescut şi veniturile, de la un nivel de 1, 236 milioane de lei, în primele şase luni ale anului trecut, la peste 1,4 milioane de lei în semestrul I al acestui an. În acelaşi timp, invers proporţional cu cifra de afaceri au scăzut cheltuielile de exploatare, care s-au cifrat la 1,172 milioane de lei în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu 1,206 milioane de lei în semestrul I al lui 2012. Toate acestea au permis o creştere a profitului de la 80.681 de lei, în perioada de referinţă de anul trecut, la 224.051 de lei, în primul semestrul din acest an. Chiar dacă scriptic profitul s-a dublat, societatea Euxin nu a făcut mulţi purici în domeniul alimentaţiei publice. Firma constănţeană deţine 20 de restaurante, baruri şi cofetării în Constanţa, plus un chioşc. Dintre acestea, doar trei locaţii de alimentaţie publică sunt în administrarea directă a companiei, restul fiind închiriate. Este vorba de Cofetăria Euxin, Laboratorul Trandafirul şi un punct de desfacere cu acelaşi nume.
Euxin S.A. mai deţine 25 de terenuri în proprietate, cu o suprafaţă totală de peste 7.400 de metri pătraţi. Dacă raportăm la cele 20 de unităţii şi spaţii de alimentaţie publică la profitul semestrial din acest an, rezultă un profit de aproape 2.500 de euro pentru fiecare unitate. Sumă deloc de lăudat, fie că vorbim de un restaurant sau o cofetărie exploata