Stiti ce este un „metaphone”? Nimeni nu stie, pentru cã este unic în lume, dar vor afla toti cei care se vor trece prin Oignies, orãsel din bazinul minier din Nord-Pas-de-Calais din Franta. Un fel de Valea Jiului din România.
De acelasi autor O lunã în Tailanda si în Franta Croatia în UE: Europa îsi atârnã de gît o salbã de coral, De ce pleacã medicii si un nou brand de tarã „Metaphone”-ul este o imensã clãdire-instrument-muzical, o salã de spectacole care produce ea însãsi muzicã: este cãptusitã cu o carapace sonorã din plãci din materiale diverse, iar în peretii exteriori si în bolti sunt încastrate diverse corpuri de instrumente – orgã, percutii, xilofoane – legate la un sistem central de megafoane.
Un ovni arhitectural si muzical, care poate adãposti concerte si spectacole ca o salã clasicã cu o mie de locuri, dar care respirã si singur, producînd muzicã precum o orchestrã. Locul unde este creat acest metafon îl face de fapt sã fie exceptional. Excrescentã culturalã a zonei (post)industriale, timpan al pãmântului, corzi vocale ale galeriilor subterane: acest instrument de muzicã urbanã a fost conceput de designerul – arhitect de sunete Louis Dandrel ca parte a proiectului de conversie a unui fost sit minier al Frantei. Clasat astãzi Monument Istoric si înscris în patrimoniul mondial al UNESCO ca „peisaj cultural evolutiv”, situl „9-9bis” apartine fostului bazin minier din Nord-Pas-de-Calais, care, înfloritor prin exploatarea cãrbunelui în anii 30, a fost închis definitiv de francezi în 1990. Si reconvertit. 23 de ani mai tîrziu zona nu e un desert postindustrial, clãdirile n-au fost rase de pe fata pãmîntului ca o plagã rusinoasã, ci integrate identitãtii în evolutie a locului. 3 zile de concerte de muzicã experimentalã, actualã, dar si de fanfarã (o traditie în regiunea de nord a Frantei) si prima operã muzicalã creatã pentru „metafon” dau viatã î