Una dintre cele mai râvnite meserii este cea de rector la Medicină într-o universitate de stat. Case, terenuri, maşini de lux, bani în conturi, bijuterii şi obiecte de valoare, nimic nu lipseşte din averea şefilor aflaţi la cârma acestor instituţii.
Meseria de medic a redevenit atractivă. Tinerii s-au îmbulzit la admitere, iar unii rectori s-au gândit chiar să tragă un profit din asta. Este cazul şefului Universităţii Ovidius din Constanţa, Dănuţ Tiberiu Epure, 41 de ani, care pe 31 iulie a fost reţinut de procurori pentru că ar fi pretins de la doi candidaţi suma de 3.000 de euro pentru a le furniza subiectele de admitere la Farmacie.
Un alt rector care are probleme cu legea este Vasile Astărăstoae, de la UMF Iaşi. În mai 2013, ANI a scos la iveală faptul că acesta s-a angajat singur în instituţiile pe care le controla pe alte funcţii decât cele pe care le deţinea până la momentul respectiv. Potrivit ANI, rectorul datorează statului 50.000 de euro. El mai are un dosar la DNA pentru fraudă cu fonduri europene. Profesorul este în proces cu ANI şi deşi declaraţia sa de avere este consistentă, rectorul nu se consideră un om bogat.
De aceeaşi părere este şi rectorul de la UMF „Carol Davila” din Bucureşti, profesorul Ioanel Sinescu şi cel de la UMF Cluj, profesorul Alexandru Irimie. Chiar dacă unele declaraţii de avere depuse în 2013 nu au fost de găsit în unele cazuri nici pe site-ul ANI şi nici la universităţi, rectorii au fost categorici: „Noi le-am depus”
ION ROGOVEANU, UMF CRAIOVA
Ultima declaraţie depusă la ANI este din 2009. Potrivit acesteia, are un apartament de 357 mp cumpărat în 2003, un cabinet medical de 150 mp, la aceeaşi adresă dobândit prin donaţie, un apartament de 50 mp cumpărat în 2007 şi încă o casă de locuit la Breasta, cu suprafaţa de 2.200 mp, dobândită prin donaţie.
Rectorul mai are un Audi A4, cumpărat în 2006. Venit