Lipsa unei educaţii antreprenoriale şi a unei structuri de susţinere sunt principalele piedici din calea tinerilor antreprenori către o afacere durabilă şi profitabilă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Tinerii care pornesc la drum în afaceri au nevoie de sfaturi pentru a evita problemele, pentru a face faţă unui mediu dur. În caz contrar, riscă să piardă timp şi bani. De exemplu, Florin şi-a deschis o firmă care oferă servicii de IT. Nu s-a dus bine pregătit la Registrul Comerţului să înregistreze firma, astfel că funcţionarul plictisit l-a convins că nu are rost să înregistreze toate codurile CAEN pe care le dorea.
Ulterior, când firma s-a dezvoltat, Florin a realizat că pierde bani deoarece nu poate factura mai multe servicii oferite clienţilor. „Am pierdut câteva săptămâni bune până când am activat noi coduri CAEN şi miam tocat nervii la Registrul Comerţului”, mărturiseşte tânărul.
Ce spun specialiştii
Înainte de a depune documentaţia la Registrul Comerţului, tinerii antreprenori ar trebui să discute cu un specialist. Cel mai aproape este contabilul care se va ocupa de finanţele firmei. Acesta poate recomanda, în funcţie de ceea ce vrea să facă tânărul antreprenor, ce coduri CAEN trebuie notate în actul constitutiv al firmei.
„Dacă nu ştii ce să ceri, cei de la Registrul Comerţului pot să îţi treacă ce vor ei la codurile CAEN şi te trezeşti cu somaţie de plată de la ANAF”, spune Victor Hrib, expert contabil.
În plus, e mai bine ca în actul constitutiv să fie trecute mai multe coduri CAEN. Acestea pot fi autorizate parţial, în funcţie de activităţile pe care vrea să le facă antreprenorul. Apoi pot fi autorizate şi celelalte. Beneficiul acestui „artificiu” este că tânărul patron va scoate mai puţini bani din buzunar, iar durata de autorizare e mai mică.
Principalele 5 piedici
În lipsa unor structuri care să le ofere consiliere, tinerii r