Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea a dispus, în primul semestru al acestui an, suspendarea sau încetarea indemnizaţiilor de şomaj în cazul a 2.036 de şomeri vrânceni. Motivele care au dus la această situaţie sunt clar specificate de actele normative în vigoare, necunoaşterea legii din partea beneficiarilor nefiind o justificare valabilă în ochii autorităţilor care sunt obligate să o aplice. De remarcat că în 96 de cazuri, indemnizaţia a fost suspendată pe motiv de concediu de boală şi de maternitate.
Mii de şomeri au rămas, în primele şase luni ale acestui an, fără puţinii bani ce constituie indemnizaţia de şomaj. E drept că din totalul de 2.036 de vrânceni ajunşi în această situaţie, cei mai mulţi (1.644) s-au bucurat, pentru simplul motiv că prilejul a fost încadrarea în muncă. Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, a precizat, însă, că suspendarea/încetarea acordării indemnizaţiei de şomaj a fost motivată, în celelalte sute de cazuri, şi de alte situaţii. Astfel, trei şomeri au decedat, 41 s-au pensionat, 9 au plecat în străinătate, 45 au fost admişi într-o formă de învăţământ, 96 au intrat în incapacitate temporară de muncă sau în concedii de maternitate, iar şapte au reuşit să realizeze venituri mai mari decât prevede legea pentru a beneficia şi de indemnizaţie de şomaj.
Totuşi, au fost şi 141 de şomeri pentru care indemnizaţia a rămas doar o amintire pentru că nu s-au prezentat la Agenţie în termenul legal pentru vizarea carnetului de şomer, alţi patru au refuzat locul de muncă oferit de instituţie, trei nu au vrut să urmeze cursul de calificare propus de AJOFM, iar la capitoul „alte situaţii” figurează alţi 43 de vrânceni.
Când încetează plata indemnizaţiei de şomaj
Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate şomerilor se produce la data încadrării în muncă