Gheorghe Etăgan, președintele Consiliului de Administrație de la Olservmin, vorbește despre profitul societății care săptămâna trecută a trimis acasă 380 de angajați, dar și de ce societatea a intrat în insolvență. Vinovat pentru această situație este Complexul Energetic Oltenia, care nu a achitat serviciile prestate. Etăgan, alături de ceilalți membri ai Consiliului de Administrație, au fost somați să plătească 80.000 de lei, sumă care reprezintă datoriile pe care societatea le are la bugetul consolidat al statului.
După ce aproximativ 380 de angajați ai Olservmin au rămas fără loc de muncă, Gheorghe Etăgan explică de ce societatea a ajuns în această situație, deși înregistrează profit. „Au fost acuzații că societatea este pe pierdere, dar nu este adevărat. Eu sunt președintele Consiliului de Administrație la Olservmin și în ultimii trei ani firma a avut ceva beneficii, nu mari, dar au fost. Profitul a fost de aproximativ 500 de milioane de lei vechi, sume mărunte pentru această activitate. În anul 2013, am avut 50.000, profit, în anul 2011 - 45.600, în 2012 -86.000, iar la șase luni profitul estimat a fost de 60.000”, a declarat Gheorghe Etăgan.
Sumele care trebuiesc recuperate, mai mari decât datoriile
Gheorghe Etăgan a făcut publice și datoriile pe care societatea le înregistrează în acest moment la bugetul consolidat al statului, dar și banii pe care trebuie să-i recupereze de la Complexul Energetic Oltenia, pentru care Olservmin a prestat servicii. „Ne-am confruntat și cu probleme în ceea ce privește neachitarea contribuțiilor la bugetul de stat. Avem de dat în jur de 5-6 miliarde de lei vechi, dintre care aproximativ 500 de milioane de lei vechi sunt numai penalități. Acesta a fost motivul principal pentru care am băgat societatea în reorganizare. Noi în acest moment avem de încasat aproximativ 8 miliarde de lei vechi, în timp ce avem de da