Statul a ajuns să fie şantajat de romi din neamurile Cârpaci şi Stancu, care încearcă să obţină chirii uriaşe.
Spitalul de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara rămâne fără una din clădiri peste exact trei luni, dată de la care clanul Cârpaci refuză să mai găzduiască principala unitate sanitară pentru minori din vestul României. Copiii bolnavi (inclusiv de TBC) vor fi înghesuiţi în corpurile de clădire care nu au fost retrocedate.
Clădirea cu Laboratorul şi Clinica TBC a Spitalului de Copii Louis Ţurcanu a fost retrocedată foştilor proprietari în anul 1995. Prin vânzări succesive, imobilul a ajuns în posesia clanului de romi Cârpaci, care a cerut evacuarea.
Proces la Supremă
„Am avut o discuţie cu domnul Cârpaci şi am ajuns la o concluzie de funcţionare până la 1 noiembrie. Noul laborator este aproape finalizat în clădirea existentă a Spitalului de Copii, iar zona de saloane de copii (n.r. – cei care suferă de TBC) va fi mutată în cadrul ambulatoriului. Pe de altă parte continuăm procesul pe care îl avem cu actualul proprietar, proces care va avea un termen la Înalta Curte în 14 noiembrie (n.r. în care se contestă legalitatea noilor proprietari ai clădirii)”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Romii deţin în Timişoara două sedii ale Sanepid-ului, sediul Direcţiei de Sănătate Publică, cele două aripi ale Spitalului de Copii, clinica ASCAR (clanul Cârpaci) şi Dispensarul TBC. Până anul trecut au avut şi secţia de Chimioterapie a Spitalului Municipal (clanul Stancu).
„După ce au văzut că pot pune mâna pe pe clădiri istorice au făcut la fel în cazul spitalelor. S-au gândit că autorităţile au nevoie de ele astfel că oricât vor cere chirie, vor primi, dacă fac şi puţin şantaj” – a povestit, sub anonimat, un avocat.
În 2012, Vişinel Stancu miza pe intimidarea autorităţilor pentru a-i plăti chiria dorită de el pe imobilul care găzduia secţia