Inginer de meserie, licenţiată şi în Ştiinţe Economice, Dana Paşc este unul dintre puţinii manageri rămaşi în funcţie indiferent de partidele de la putere, deşi nu are carnet de partid, dar nici nu face un secret că are prieteni liberali. Originară din Târgu Neamţ şi căsătorită în Bihor, e angajată a direcţiei din 1992, iar din 1999 o şi conduce. Specialista a interpretat, pentru BIHOREANUL, datele ultimului recensământ, cu bunele şi relele lui.
Mai aproape de adevăr
- Populaţia stabilă a judeţului a scăzut la 575.398 persoane (cu 24.800 mai puţine decât în 2002), iar cea a Oradiei a scăzut la 196.400 persoane (deşi datele preliminare vorbeau de 180.000 de orădeni). Cum se explică diferenţele?
- Scăderea populaţiei era evidentă şi previziblă şi din cercetările noastre curente. Din anii 1991-92, sporul natural, atât la nivel de ţară, cât şi de judeţ, este constant negativ: se nasc mai puţini oameni decât mor. Scăderea populaţiei se coroborează şi cu migraţia externă. Legat de diferenţa dintre datele preliminare şi cele finale ale recesământului, există o subînregistrare a populaţiei, aşa că s-a decis consultarea tuturor bazelor de date din sursele administrative, de la Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, Administraţia Fiscală, ITM, Casa de Pensii, CAS, etc. În Bihor am identificat în plus 26.000 de persoane. Noi, specialiştii, suntem ferm convinşi că cifrele din 2011 sunt mult mai aproape de adevăr decât precedentele recensăminte, făcute doar pe baza declaraţiilor repondenţilor.
- Cum s-ar fi putut face recensământul altfel?
- În UE nici nu se mai fac recensăminte "clasice". Bazele de date sunt puse la punct şi informaţiile fie se colectează din sursele indirecte, fie se face un recensământ mixt, fie online. La noi mai sunt localităţi neelectrificate, ce să mai vorbim de internet sau de gradul de instruire al oamenilor?
- P