Incepand cu luna septembrie, legislatia privind aplicarea timbrului de mediu in cazul autoturismelor va suferi noi modificari. Potrivit ultimelor delcaratii facute la nivel central, o prima masura va fi aceea de a elimina articolul 8, litera F, care permite in prezent noilor proprietari de autovehicule sa fenteze legislatia, speculand faptul ca masinile dobandite prin partaj pot fi scutite de plata controversatei taxe auto. In Maramures, aceasta lacuna a permis unui numar de peste 1.000 de soferi sa scape de timbrul de mediu.
Minusurile din legislatia privind taxa de prima inmatriculare au fost speculate cu succes, in ultimii ani, cu ajutorul notarilor si avocatilor. Intrata in vigoare la inceputul lunii martie a acestul an, Legea 9, care stabileste plata timbrului de mediu, a avut la randul sau o mare problema.
„In Maramures probabil si in alte judete s-a petrecut urmatorul fenomen: cele mai multe masini second-hand, aduse din strainatate, s-au inmatriculat pe baza certificatelor eliberate de noi, care atesta daca s-a platit TVA sau nu. Noi am facut un calcul, calculul este aproximativ. N-a inceput chiar din martie smecheria - sa-i zicem asa -, a inceput putin mai tarziu, cam din mai. Si din mai pana acum au fost eliberate un numar de 1.064 de certificate. Dintre acestea nu putem sti cate au fost prin partaj si cate nu, dar cred ca numai aproximativ 6-7% - sa nu dau un procent mai mare -, au inmatriculat masinile cu taxa “, a explicat Vasile Gradisteanu, directorul adjunct al Administratiei Finantelor Publice Baia Mare.
Folosindu-se de articolul din legislatie care permite partajul, sute de persoane din Maramures au incheiat acte care arata ca au de impartit proprietatea unor autovehicule. Tertipul va mai putea fi aplicat numai pana la finalul lunii august.
Adjunctul de la Finante spune ca, desi s-au folosit de scapar