Pamantul trece prin cea mai drastica schimbare climatica de cand au disparut dinozaurii. Daca procesul continua in acelasi ritm accelerat, vietuitoarele se vor adapta sau vor pieri.
Un studiu efectuat de catre Departamentul de Ecologie Globala al Institutului Carnegie arata ca deteriorarea rapida a conditiilor la care trebuie sa faca fata ecosistemele este cauzata de stresul ecologic la care noi ne supunem planeta, aici intrand urbanizarea, industrializarea si poluarea apei si aerului, informeaza Medical News Today.
Cauza principala a incalzirii globale, spun oamenii de stiinta, este cresterea rapida a cantitatii de bioxid de carbon din atmosfera. Studiile de paleoclimatologie arata ca, in urma cu 55 de milioane de ani, nivelul de acestuia era la fel de ridicat ca in zilele noastre. Efectul a fost atat de dramatic, incat Oceanul Inghetat nu era deloc inghetat vara, iar temperaturile erau atat de mari, incat la Cercul Polar cresteau palmieri si se inmulteau aligatorii.
Schimbari de mediu au mai fost si in istoria recenta: acum 20.000 de ani, la sfarsitul ultimei glaciatiuni, temeratura globala a crescut cu 5 grade Celsius. Calota glaciara a emisferei nordice s-a topit si s-a retras catre Nord, iar animalele si plantele au colonizat rapid zona care se aflase sub gheturi.
"Stim", a declarat profesorul Noah Diffenbaugh, unul dintre semnatarii studiului, "ca ecosistemele au raspuns intr-o oarecare masura cresterii temperaturii globale cu cateva grade in cateva mii de ani. Dar taiectoria cu totul noua pe care ne aflam forteaza ca aceste schimbari sa se produca in cateva decenii. Asta inseamna mult mai repede, iar la ora actuala vedem deja ca unele specii sunt in dificultate din cauza vitezei schimbarii", a mai spus acesta.
Noi recorduri de temperatura in Africa
Cercetatorii americani au demonstrat, in u