În dorinţa de a-şi păstra sau redobândi silueta, oamenii recurg la tot felul de diete. Una dintre acestea recomandă consumul de sparanghel. Potrivit specialiştilor, acesta accelerează metabolismul şi ne ajută să slăbim.
Bogat în fibre, sparanghelul forţează organismul să ardă mai multe calorii decât în mod normal. În plus, are puţine glucide şi proteine, aşa că poate fi consumat fără restricţie.
Sursă de vitamine
„Sparanghelul este bogat în vitamine – A, E, K şi B6 – şi conţine mult acid folic. De asemenea, conţine şi calciu, fier, potasiu, cupru, mangan, seleniu şi acizi graşi Omega 3. Sparanghelul constituie şi o sursă de antioxidanţi, ajutându-ne să luptăm împotriva radicalilor liberi şi să prevenim îmbătrânirea prematură a celulelor”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Ajută inima şi previne cancerul
„Acidul folic din sparanghel contribuie la menţinerea sănătăţii inimii. Mai mult, sparanghelul previne inflamaţia cronică şi oxidarea celulelor, procese care cresc riscul apariţiei cancerului. Posibilitatea de a face cancer de sân, colon, vezică urinară, plămâni, prostată şi ovare scade în urma consumului frecvent de sparanghel”, susţine dr. Luca.
Alte proprietăţi terapeutice
- scade colesterolul
- ameliorează depresia
- reduce hipertensiunea
- previne cataracta
- preîntâmpină retenţia de apă
- previne inflamaţiile
70% din necesarul zilnic de acid folic al organismului este asigurat de 150 g de sparanghel.
„Vitamina K din sparanghel are proprietăţi anticoagulante şi luptă împotriva anemiei.” DR. LAURENŢIU LUCA
21 de calorii au 100 de grame de sparanghel.
În dorinţa de a-şi păstra sau redobândi silueta, oamenii recurg la tot felul de diete. Un