Din cauza lipsei banilor, a educaţiei precare sau pur şi simplu din cauza nepăsării părinţilor, zeci de copii sunt abandonaţi în spitale imediat după ce au fost născuţi. Asta se întâmplă în fiecare an. De la începutul lui 2013 şi până în prezent, opt bebeluşi au fost părăsiţi de mamele lor în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă. Cele mai multe abandonuri infantile s-au înregistrat la nivelul Secţiilor de Neonatologie şi Pediatrie.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, dintre copiii abandonaţi, şapte erau nou-născuţi, ei fiind părăsiţi în Secţia de Neonatologie, iar un copil avea 7 luni, fiind lăsat în Secţia de Pediatrie. Patru din aceşti copilaşi au fost daţi în grija asistenţilor maternali, trei se află în Centrul Maternal, iar un copil, care are handicap, este într-un centru de profil. Reprezentanţii Spitalului Judeţean ne-au precizat că, în prezent, în cadrul unităţii nu mai este niciun copil abandonat.
Potrivit specialiştilor, mamele care îşi abandonează copiii în spitale sunt mai puţin educate şi au o situaţie financiară precară. De asemenea, de cele mai multe ori, ele au convingerea că acolo copilul le este bine îngrijit, iar prezenţa lor alături de copil o consideră mai puţin importantă.
Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă ne-au precizat că, în conformitate cu legea, dacă în 24 de ore mama nu se prezintă la spital să-şi ia micuţul acasă, ei fac o sesizare scrisă şi telefonică la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi în cazul în care mama are acte, poliţia o caută timp de trei zile. Dacă mama nu este găsită sau nu-şi doreşte copilul, se întocmeşte proces verbal de abandon semnat de poliţist, DGASPC şi unitatea spitalicească. În condiţiile în care copilul este clinic sănătos, acesta este dat în grija unui asistent maternal.
Din cauza lipsei banil