Posibilitatea ca România să cumpere combustibil din gazoductul South Stream revine în actualitate. Varianta care în urmă cu o lună şi jumătate provoca disensiuni între premier şi preşedinte este din nou evocată, de această dată de un oficial kazah.
Însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România, Talgat Kaliyev, consideră că propunerea Guvernului de la Astana de a livra gaz României printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria către ţara noastră este "cea mai realistă şi profitabilă".
"Poziţia geostrategică a României, calitatea sa de membru al Uniunii Europene reprezintă factori cheie în strategia Kazahstanului de a-şi extinde şi consolida poziţiile pe piaţa energetică europeană", a declarat, pentru Agerpres, Talgat Kaliyev.
Întrebat dacă au primit un răspuns concret din partea Bucureştiului la propunerea făcută, diplomatul kazah a spus că această chestiune va fi discutată la următoarele negocieri.
Opţiunea South Stream pentru România nu se află pentru prima dată pe masa autorităţilor de la Bucureşti. Ea a mai fost prezentată de partea kazahă în timpul vizitei efectuate de premierul român Victor Ponta la Astana, la sfârşitul lunii iunie. În timp ce preşedintele Traian Băsescu a calificat atunci ideea ca fiind "copilărească", şeful Guvernului a afirmat că este "un lucru pozitiv faptul că se caută alte soluţii de colaborare în domeniul livrării de energie".
Un punct sensibil în acest caz este reprezentat de faptul că România este implicată în construirea gazoductului Nabucco, concurent al South Stream, susţinut de Rusia. Nabucco a primit însă o lovitură grea în urmă cu câteva luni, cand Azerbadjanul a hotărât să opteze pentru o altă conductă pentru livrarea de gaze din zcământul de la Shah Deniz, astfel că România s-ar putea reorienta către gazoductul susţinut de Rusia.
Posibilitatea ca România să cumpere combus