Profesor dr. Silvia Moraru: “Am fost profesoara generaţiei fiicei mele. Sunt pregătită să fiu o altfel de profesoară pentru generaţia nepoatei mele!”
■ Doamnă profesoară Silvia Moraru, timp de mai bine de 25 de ani, numele dumneavoastră a fost sinonim cu performanţele fostului Liceu de Matematică şi Fizică nr. 1, devenit apoi Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”: peste 1.000 de medalii la olimpiadele naţionale, încununate cu alte peste 100 la cele internaţionale de matematică, informatică, fizică, chimie şi chiar biologie. Dumneavoastră sunteţi însă la începutul unui nou drum, în loc să vă bucuraţi de roadele carierei de excepţie.
■ Plecarea mea, după 13 ani, din funcţia de director al Colegiului Naţional de Informatică “Tudor Vianu” a însemnat un moment de cotitură. Am hotărât să transform un final într-un nou start. Am înfiinţat Liceul Teoretic Naţional, unde am stabilit standarde ale activităţii educative dintre cele mai înalte, nu doar pentru olimpici, ci pentru o categorie mai largă de elevi. Este un liceu privat cu elevi începând de la clasa pregătitoare până la a XII-a, care a început să funcţioneze în anul şcolar 2012-2013, conceput şi organizat în aşa fel încât să asigure elevilor atât o pregătire solidă, cât şi dezvoltarea personalităţii lor.
■ Există acum numeroase şcoli particulare, de la grădiniţe la universităţi. Cum aţi ales să vă diferenţiaţi şi personalizaţi oferta educaţională?
■ Ceea ce face Liceul Teoretic Naţional să fie unic în România şi aliniat cu cele mai moderne practici din lume este schimbarea fundamentală a modalităţilor de predare-învăţare-evaluare. Un exemplu convingător îl constituie o nouă structură a fiecărei lecţii, pe care am introdus-o începând cu anul şcolar 2012-2013.
V-o prezint foarte succint: Profesorul începe ora prin antrenarea elevilor cu ajutorul unui material multimedia (