Lansările de rachete Proton şi Rokot, suspendate în 2013 în urma unor incidente, vor fi reluate din septembrie, susţin responsabilii agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, citaţi luni de RIA Novosti.
Verificările efectuate după dezintegrarea rachetei Proton-M nu au condus la identificarea de erori similare celor care au determinat accidentul, la noile rachete, dar de acum, au declarat responsabilii Roskosmos, s-a sugerat înregistrarea asamblării rachetelor.
Racheta purtătoare Proton-M, având la bord trei sateliţi de navigaţie ruseşti Glonass-M, s-a dezintegrat, la 2 iulie, pe cosmodromul de la Baikonur la un minut de la lansare. Comisia însărcinată cu anchetarea accidentului a stabilit că senzorii de viteză unghiulară nu au fost corect instalaţi pe rachetă, ceea ce a condus la dezintegrarea acesteia.
Incidentul petrecut la lansarea rachetei Rokot, având la bord sateliţii Rodnik, a avut loc pe 15 ianuarie. Etajul superior Briz-KM s-a declanşat în mod accidental, ceea ce a făcut ca unul din cei trei sateliţi să se piardă.
Lansările rachetelor purtătoare uşoare din clasa Rokot ar putea fi reluate la începutul lunii septembrie, a declarat, luni, directorul Roskosmos, Vladimir Popovkin, potrivit căruia problemele anterioare s-au datorat defecţiunilor din sistemul de control al etajului superior.
Directorul de la Roskosmos a adăugat că prima lansare va conţine sateliţii de comunicaţii Goneţ, iar până la sfârşitul anului sunt prevăzute între patru şi cinci lansări de rachete purtătoare Proton-M. 'Ţinând cont de timpii de pregătire - o lansare în trei săptămâni -, până la sfârşitul anului vom încerca să realizăm între patru şi cinci lansări a rachetei Proton, fără incidente', a declarat oficialul rus.
Principalii responsabili de accidentul în care a fost implicată racheta Proton-M nu sunt cei care au asamblat-o, ci inginerii şi cei care a