Băşicutele uşor dureroase şi usturătoare care apar la nivelul gingiei, al obrajilor sau limbii, în anumite momente ale vieţii se numesc afte bucale sau stomatită aftoasă şi cauza apariţiei lor nu este igiena precară, aşa cum se poate crede, ci contactul cu alimente picante şi foarte sărate, periajul dur al danturii, lipsa vitaminelor şi stresul. Aftele bucale nu sunt periculoase şi nici transmisibile, însă sunt deranjante, iar tratarea acestora se poate face şi prin metode naturiste, precum gargară cu apă sărată sau cu ceai de muşeţel.
Aftele bucale sunt, în fond, ulcere superficiale sau profunde care pot apărea oriunde pe mucoasa cavităţii bucale, frecvent întâlnite, una din cinci persoane dezvoltând o aftă bucală pe parcursul vieţii. Femeile sunt mult mai predispuse în a dezvolta afte bucale decât bărbaţii. În momentul în care apar la nivelul gingiilor, pe suprafaţa limbii sau a obrajilor, aftele sunt de forma unor bubiţe roşii care conferă o senzaţie de arsură, sunt acoperite de o membrană albă sau galbenă şi mărginite de un halou roşu. În general, acestea se vindeca în maxim două săptămâni şi, în afara usturimii de intensitate variabilă, nu generează alte simptome. Aftele bucale nu sunt infecţioase, contagioase sau transmisibile sexual. Aftele nu trebuie confundate cu herpesul, care este o afecţiune contagioasă, provocată de virusul Herpex Simplex.
Cauze
Tratament
Băşicutele uşor dureroase şi usturătoare care apar la nivelul gingiei, al obrajilor sau limbii, în anumite momente ale vieţii se numesc afte bucale sau stomatită aftoasă şi cauza apariţiei lor nu este igiena precară, aşa cum se poate crede, ci contactul cu alimente picante şi foarte sărate, periajul dur al danturii, lipsa vitaminelor şi stresul. Aftele bucale nu sunt periculoase şi nici transmisibile, însă sunt deranjante, iar tratarea acestora se poate face şi prin metode natur