Un nou acord cu FMI este o veste bună pentru România şi ar trebui să atragă atenţia investitorilor străni. Noua înţelegere, cu urmează să fie semnată în această toamnă, prevede ca societăţile de stat să treacă printr-un proces de restructurare, iar Guvernul trebuie să-şi concentreze eforturile în acest domeniu, a declarat Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, în cadrul unei comunicat de presă.
Acesta a adăugat că este susţinută orice măsură care are ca scop atât sporirea eficienţei, profitabilităţii şi transparenţei companiilor de stat, cât şi planurile care vizează listarea publică a marilor companii din România. Printre acestea se numără Nuclearelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica şi Electrica.
„În opinia noastră, vom remarca îmbunătăţiri notabile la sfârşitul noului acord pe doi ani, iar la acel moment Romania ar putea fi foarte bine una dintre economiile europene cu cea mai rapidă creştere“, a spus Konieczny.
Fondul Proprietatea consideră că acordurile anterioare au avut un impact semnificativ asupra stabilităţii macroeconomice obţinute de România şi că au contribuit la situarea ţării pe o traiectorie clară de creştere economică.
„Prin continuarea acestui acord, Guvernul român demonstrează angajamentul faţă de continuarea reformelor încă necesare pentru consolidarea economiei“, se arată în comunicatul Fondului Proprietatea.
O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti până săptămâna trecută pentru negocierea unui nou acord de împrumut cu România. În urma discuţiilor, Guvernul a încheiat un acord pe doi ani, în valoare de patru miliarde de euro, iar unul dintre obiectivele vizate îl constituie continuarea reformelor structurale în domeniile sanitar, energetic şi al transporturilor. Premierul Victor Ponta a anunţat că acordul este unul preventiv, prin urmare statul v