Mijlocul anilor 80 din secolul trecut. În România aterizează tam-nisam DOI cetățeni americani. Deveniți “celebri” astăzi în România: Larry Watts și Kurt Treptow. Era prima dezertare importantă din Lumea Liberă spre lagărul comunist. Și nu oriunde, ci în cea mai dură dictatură comunistă.
Momentul ar fi putut rămâne un mister dacă nu am fi avut imediat răspunsul: cei doi americani, așa-ziși istorici, sunt racolați în gruparea condusă de generalul Ilie Ceaușescu, care era secondat la aceea vreme de un personaj care mai apoi a făcut “istorie”: Ioan Talpeș, ajuns și el general pe vremea când conducea Serviciul de Informații Externe (SIE), asta după ce fratele tovarășului Ilie C. a fost condamnat și executat la Târgoviște.
Tovarășul Ilie Ceaușescu a fost ministru adjunct al apărării între 1980 și 1989 și șef al Institutului de Istorie Militară, unde îi avea în subordine pe Talpeș, dar și pe un alt personaj „celebru” în zilele noastre, colonelul în rezervă Mircea Dogaru, ginerele unui general despre care existau în epocă dovezi că a colaborat cu GRU- serviciul secret militar sovietic.
NAȚIONAL-COMUNISMUL ȘI LEGIONARII DIN EXIL
În anii 80 din secolul trecut, propaganda comunistă intra într-o nouă fază: național-comunismul. Nicolae Ceaușescu exporta și, mai ales, importa național-comunismul de sorginte fascistă. Contestat din ce în ce mai mult pe plan intern, Ceaușescu gândise un plan pentru a încerca să pară popular: Patriotismul de mucava. Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ion Antonescu- deveniseră purtătorii de mesaj ai sinistrului dictator de la București. Sunt celebre în epocă încercările lui Ceaușescu de a-și aronda exilul anti-comunist cu nuanțe naționaliste. Astfel s-a penetrat cercul legionarilor grupați la Madrid în jurul lui Horia Sima. „Țara e atacată de unguri, de capitaliști, fiți de partea tovarășului Nicolae Ceaușescu”, suna mesa