Primul burger creat in vitro, pornind de la celule suşă de vacă, a fost gătit şi degustat, luni, la Londra, în cadrul unui eveniment-experiment potenţial revoluţionar.
Burgerul, cu o greutate de 142 de grame, a costat 250.000 de euro.
Degustătorii au fost o austriacă "cercetătoare a tendinţelor culinare" şi un scriitor american autor al unei cărţi despre "gusturile de mâine". Ei au mâncat în public acest burger creat în laborator, gătit sub ochii lor şi ai creatorului "fripturii", un cercetător olandez de la Universitatea din Maastricht, Mark Post.
Verdictul: "gust destul de intens", "textură similară" şi un aspect general asemănător cărnii de vită, în ciuda unei lipse vizibile de "grăsime", au spus cei doi voluntari, care nu şi-au terminat gustarea, în ciuda preţului exorbitant.
Mark Post, care a gustat şi el o bucăţică în timpul evenimentului, difuzat online, a concluzionat că acesta a fost un "prim pas" bun pentru burgerul lui, supranumit "Frankenburger" de presa britanică.
Alături de echipa sa, cercetătorul a avut nevoie de şase săptămâni pentru a crea "friptura" pornind de la celule suşă de vacă, cultivate în laborator. Au adăugat pesmet, sare, praf de ou, suc de sfeclă roşie şi şofran pentru a obţine o culoare "naturală".
Maestrul bucătar Richard McGowan a declarat că a pregătit burgerul în mod obişnuit, cu ulei de floarea soarelui şi unt, într-o tigaie.
Dacă, pentru moment, procesul de fabricare complex fac din acest burger o afacere exorbitantă, tehnologia poate oferi în viitor soluţii care pot rezolva "probleme majore pentru planetă", spun creatorii "fripturii", care se aşteaptă să fie comercializată în circa zece ani. Tehnologia ar permite soluţii pentru alimentarea populaţiei în creştere, având în vedere că Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU (FAO) arată că este necesară o creştere a p