În ultima perioadă, politicienii au descoperit că pot utiliza reţeaua de socializare Facebook ca instrument de comunicare cu electoratul. Cu mai multă sau mai puţină inspiraţie, de la caz la caz.
Unii dintre ei îşi postează poze din concediu, pentru a se apropia de electorat. Alţii continuă să facă politică. Politicienii români au descoperit Facebook-ul şi sunt din ce în ce mai activi, inclusiv vara. Unii au găsit tonul potrivit. Alţii încă mai alunecă în populism. Cei mai abili îşi consolidează poziţia şi îşi extind baza de comunicare, amestecând politicul cu umanul. Pe alţii îi ia valul şi relevă diferenţa dintre ceea ce vor să pară şi ceea ce sunt.
Pe unii, neatenţia pe Facebook i-a costat. Cel mai recent exemplu este cel al consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care a postat pe contul său de Facebook o fotografie trucată, în care sugera punerea Antenei 3 după gratii, la câteva ore după anunţul DNA că postul controlat de Dan Voiculescu a fost pus sub învinuire într-un dosar de şantaj. Poza a generat reacţia Administraţiei Prezidenţiale.
Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al şefului statului, a intrat în direct pentru a-şi cere scuze "în numele lui Traian Băsescu şi al Administraţiei Prezidenţiale". "Vă împărtăşesc indignarea. În numele preşedintelui vă cer scuze public pentru această abordare a domnului consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu", a spus purtătorul de cuvânt. Ulterior, Lăzăroiu a şters fotografia pe care o postase.
Şi noul director al RADET, Alexandru Ilie, care este şi lector universitar la Universitatea Româno-Americană, riscă să îşi piardă funcţiile din cauza mesajelor indecente postate pe Facebook. Consilierii din CGMB au cerut socoteală celor care l-au numit, iar Universitatea nu îl mai vrea.
Băsescu, mai vioi ca niciodată
În ultima perioadă, preşedintele Traian Băsescu s-a aflat într-o ofen