Aproape 200 de medicamente, dintre care multe inovative, ar urma să fie decontate, începând cu anul viitor. Lista tratamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2008, cea mai lungă perioadă din UE.
La Ministerul Sănătăţii au fost depuse dosare pentru 167 de medicamente, în vederea evaluării şi includerii lor pe lista de compensate. Comisiile de specialitate vor stabili, în perioada următoare, pentru câte dintre acestea se impune ca statul să plătească şi în ce cuantum. Un număr de 26 de medicamente se decontează şi acum, însă pentru ele s-au mai descoperit şi alte indicaţii. Restul reprezintă doctorii care nu sunt deloc decontate. Cele mai multe sunt oncologice (26%) şi anti-diabetice (10%).
Vestea bună e că aproape 90% dintre cele 167 de medicamente propuse spre compensare reprezintă molecule noi, salvatoare de vieţi, la care alţi cetăţeni din UE au acces de şase ani. Producătorii de medicamente şi asociaţiile de pacienţi au cerut în nenumărate rânduri acest lucru, iar în luna mai a fost elaborată o metodologie nouă de includere a tratamentelor în lista de compensate.
"E ceea ce ne-am dorit şi avem speranţa că toate medicamentele publicate vor fi şi aprobate. Ministrul a afirmat că 1 ianuarie 2014 ar fi termenul de intrare în vigoare a noii liste de compensate. Noi insistăm chiar ca acest termen să fie devansat, pentru că în tot acest timp pot muri oameni", propune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Semnalele de la Ministerul Sănătăţii sunt pozitive, spun şi producătorii de medicamente. "Această listă este ceea ce s-a agreat cu MS", spune Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente.