Venit dintr-o frumoasă zonă a ţării, încărcată de istorie şi păstrătoare de tradiţii, Iordan Guşatul, din comuna Băbeni, judeţul Vâlcea, este o prezenţă constantă în ultimii 13 ani la ediţiile Târgului Meşterilor Populari organizate la Suceava.
În vârstă de 56 de ani, meşterul este cunoscut în breaslă pentru dexteritatea deosebită cu care prelucrează manual lemnul, dând formă obiectelor care ar trebui să fie nelipsite din bucătăria oricărei gospodine: linguri, culişere, recipiente de ţinut condimentele, de făcut mujdeiul sau de frământat coca, dar şi boluri, farfurii, toate din lemn, folosite, de regulă, pentru servirea din restaurantele rustice.
Iordan Guşatul susţine că a învăţat meseria de la tatăl său şi că a transmis mai departe meşteşugul prelucrării manuale a lemnului celor trei copii pe care îi are (o fată şi doi băieţi). „De la vârsta de 10-11 ani mă duceam cu tata la pădure şi tăiam lemnul la ferăstrău. Acum ne-am mai modernizat un pic, în sensul în care ne uşurăm munca folosind drujba. După revoluţie am pus mai mult accent pe această meserie, întrucât se găsea foarte greu de lucru. La 50 de ani am ieşit la pensie, asta după ce am lucrat ani de zile ca pirotehnist, în armată. Am urmat apoi un curs de mediator şcolar la Arieşeni, moment după care am evoluat timp de doi ani de zile ca profesor în cadrul unui atelier de prelucrare a lemnului susţinut din fonduri europene. Acolo am pregătit copii din clasele V-VIII, fete şi băieţi. Cu ei am participat la concursuri locale şi naţionale, cucerind toate premiile importante” a declarat Iordan Guşatul.
Meşterul a povestit că timp de un an şi jumătate a fost angrenat într-un alt proiect european, prin care a trebuit să pregătească 215 elevi, cu vârste cuprinse între 18 şi… 65 de ani, în judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov. Cursanţii au avut posibilitatea să deprindă de la maestrul Guşatul arta cio