Zeci de pensionari umplu zilnic piaţa de vechituri improvizată lângă Gara Chişinău, în speranţa să facă un ban de pâine. Tot aici, zeci de comercianţii vând lucruri noi - ieftine, contrafăcute şi de proastă calitate. Deşi piaţa e neautorizată şi urâţeşte zona, edilii tolerează situaţia, motivând că „n-au ce face“
Piaţa de lucruri vechi din preajma Gării adună în fiecare sâmbătă şi duminică persoane în etate, pe care pensia mică i-a făcut să-şi scoată la vânzare haine, bijuterii, veselă, cărţi şi alte lucruri din casă. Fie că nu mai au nevoie de ele, fie că o fac de nevoie.
Alături de aceştia şi-au făcut loc şi chiar câştigă tot mai mult teren comercianţii de telefoane mobile, şlapi de vară, hăinuţe pentru copii, parfumuri „din Qatar“. Preţurile sunt un pic mai mari, pentru că, susţin vânzătorii, „lucrurile sunt noi şi bune“.
Mărturii ale bunăstării de cândva
Oameni susţin că nu le pare rău să se despartă de obiectele ce au făcut parte din viaţa lor. „ La ce îmi trebuie mie atâtea lucruri prin casă? Mâine-poimâine am să mor şi copii le vor arunca“, mărturiseşte Alexandru Vasiliev, un bătrân care încearcă să vândă tehnică din secolul trecut.
Cărţile vechi sunt alături de haine noi FOTO Tudor Iovu
„Iată acest casetofon este din 1990 şi este unicat. Va mai lucra încă mulţi ani înainte. Cer doar 100 de lei pe el. Dacă nu vă ajung bani, puteţi lua aparatul de radio, e dedouă ori mai ieftin“, ne prezintă marfa bărbatul. Spune că a fost maistru la o uzină din Capitală. „Nu mă descurc cu 1.200 de lei pensie. Cu aşa facturi la întreţinere, poţi ajunge să vinzi tot din casă“, se plânge pensionarul.
Nu ne ajung banii din pensie şi scoatem ce mai avem de prin casă. Voi vinde radioul, casetofonul, televizorul.
Alexandru Panteleev, pensionar
O rochie albă, atârnată într-un copac, fâlfâie de parcă ar fi un steag. „Mi-a dat