Amoruri incendiare, dezertări, călătorii în jurul lumii, dezmoşteniri, camarile de alcov, reveniri prin surprindere, intrigi politice, dezmăţ şi dictatură, ciubucuri, asasinate şi autoexil, performanţa unică de a fi precedat şi urmat la domnie de propriul său fiu.
Doar câteva dintre experienţele care ar fi putut face din Carol II un adevărat erou hollywoodian. După ce a adus pe ecrane un film despre viaţa şi personalitatea lui Abraham Lincon, regizorul D.W. Griffith şi-a dorit să ecranizeze şi biografia celebrei Zizi Lambrino, în care personajul Carol II ar fi jucat un rol principal. Dar, în urma unei documentări aprofundate asupra vieţii amoroase a regelui, a renunţat: pe atunci destul de pudibond, publicul american ar fi fost de-a dreptul scandalizat!
Un tânăr frumos şi cultivat
Primul dintre cei şase copii ai cuplului Ferdinand de Hohenzollern şi Maria de Edinburg, Carol apare pe lume la 16 octombrie 1893, în Apartamentul Princiar al Castelului Peleş, de la Sinaia. Marele eveniment este salutat cu o sută de salve de tun. A fost întâiul prunc al dinastiei Hohenzollern care s-a născut în România şi care a fost botezat ortodox, conform Constituţiei.
Anii copilăriei şi-i petrece sub supravegherea afectuoasă a lui lui Carol I, care se ocupă îndeaproape de instrucţia sa. Astfel învaţă să vorbească curent limbile română, germană, engleză, franceză şi rusă şi studiază temeinic, cu guvernante rafinate şi cu profesori celebri, limba latină, filosofia, istoria, matematica, chimia, fizică sau botanică. Cu Nicolae Iorga, aprofundează cunoştinţele de limbă, literatură, istorie şi geografie a ţării. În paralel, este preocupat de ştiinţele armelor. Termină Şcoala Militară din Bucureşti, apoi, în 1912, după susţinerea bacalaureatului, studiază la Academia Militară din Potsdam. Parcurge întreaga ierarhie militară şi devine general în 1923. Este însă ş