Odata cu reducerea TVA la paine de la 1 septembrie proprietarii celor circa 150.000 de puncte de vanzare din tara ar putea fi supusi unor noi reguli de comercializare a painii: spatii dedicate sau asa-zise “raioane de panificatie”, conditii de igiena stricte, case de marcat cu taxare diferentiata si controale mult mai aspre.
Rompan, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Sanitar-Veterinara si Protectia Consumatorului lucreaza la un proiect de lege care prevede ca painea sa fie comercializata numai in locuri special amenajate in interiorul magazinelor, in cadrul unor asa-zise “raioane de panificatie”. Acestea vor avea dimensiuni diferite in functie de suprafata fiecarui magazin – de la 1,2 m pana la 10 m.
“Proiectul face referire la anumite reguli de igiena care trebuie respectate pentru vanzarea produselor de panificatie. Magazinele vor trebui sa aiba un spatiu mai generos de expunere a acestor produse, va exista o trasabilitate a painii. Masurile sunt in avantajul consumatorilor care vor gasi o sortimentatie mai mare, vor gasi mai multi furnizori in acelasi magazin”, a declarat pentru Wall-Street.ro Virgil Pavel, vicepresedinte Rompan.
Totodata, proiectul de lege prevede ca vanzatorii sa utilizeze manusi de fiecare data cand vor lua un produs de pe raft pentru a-l oferi clientilor, iar casele de marcat vor trebui prevazute cu taxare diferentiata (9%) pentru produsele de panificatie, fata de TVA de 24% pentru celelalte alimente.
In prezent, painea este comercializata in aproximativ 150.000 de puncte de vanzare in toata tara, peste jumatate dintre comercianti nerespectand aceste reguli, declara anterior Aurel Popescu, presedinte Rompan.
Masurile ar putea fi introdusa de la 1 septembrie, odata cu reducerea TVA la paine, insa comerciantii au la dispozitie cateva luni pentru a se alinia standardelor, a spus Virgil Pavel.
Ce spun mic