La începutul anului, Turcia adopta noi reglementări în domeniul sanitar referitoare la parteneriatele public-private, mişcare prin care autorităţile speră să atragă investiţii private de câteva miliarde de dolari în următorii ani. Turcia, o ţară cu 72 de milioane de locuitori şi un PIB de aproape 800 mld. dolari, intenţionează în acest fel să-şi mărească şi mai mult sistemul privat, care deja are o pondere de peste 40% şi să câştige în atractivitate într-o industrie care fierbe peste tot în lume.
Turcia a ajuns să aibă peste 500 de spitale private în prezent, după zece ani în care s-a derulat un plan ce avea ca obiect (printre altele) extinderea sectorului privat. În cadrul acestui plan, în 2007 statul a decis să deconteze servicii de sănătate în spitalele de stat, ceea ce a reprezentat un stimulent puternic pentru investitorii privaţi.
Dacă până acum era privită ca o destinaţie de vacanţă pentru turiştii din această zonă a Europei, la fel pentru pacienţii care au nevoie de tratament pentru boli dificile, Turcia începe să se contureze ca o alternativă la sistemul local de sănătate.
Potrivit unor informaţii citate de Reuters, la începutul lui martie trei spitale erau în construcţie printr-un parteneriat public-privat, şase erau în stadiul de contractare, pentru alte şapte se organizau licitaţii, iar alte două erau în stadiul de proiect care aşteaptă aprobarea. Numai acestea urmau să adauge 28.000 de paturi la capacitatea deja existentă de 200.000.
O vizită la Istanbul, oraş care oficial adăposteşte 12 milioane de locuitori (iar neoficial undeva la 18-20 de milioane), scoate la iveală zeci de spitale mari, însă situaţia este similară şi în alte oraşe mari ale acestui stat.
Cum funcţionează sistemul în Turcia
Spitalele private pot funcţiona după trei modele de business: cele care au venituri doar din banii primiţi