Marian Vasile, vicepreşedinte CJ Timiş: „Ar trebui cel puţin 3-4 centre pe judeţul Timiş. Poate cu aceste centre am contribui şi la revitalizarea zonelor rurale, repopularea lor”
Centrele agricole sunt organisme prin intermediul cărora fermierii îşi vor putea vinde mai facil produsele, la un preţ mai bun şi pot face producţii mai targetate.
Centrele agricole urmează să scoată capul în Timiş şi să pună umărul la revitalizarea agriculturii, un domeniu care e cam „bătut de ploi” şi de nevoi în ultimul timp. Sunt centre de colectare, desfacere, marketing, a produselor agricole inclusiv cu funcţie de aisstenţă a producătorilor agricoli. „Vrem să ajutăm producătorii privaţi sau asociaţiile de producători să aibă unde să ducă marfa să o vândă, să o stocheze şi aşa mai departe. Foarte important de spus este că agricultura, în unele state, se face sub formă asociativă, în unele state această formă depăşeşte peste 80 la sută din toată producţia. În Olanda merge spre sută al sută – se asociază producătorii şi astfel ei au o forţă mai mare în a-şi vinde produsele agricole. Noi dorim să facem acelaşi lucru cu aceste centre”, spune Marian Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
„Se pot face inclusiv centre expoziţionale şi, de ce nu, în viitor, anumite birouri de transfer tehnologic”
Echipa de management a acestor centre ar putea să facă o planificare a producţiei pentru anii următori – s-ar putea întâlni cu diverşi cumpărători, la nivel naţional şi european, şi să investigheze necesarul de care aceştia au nevoie şi după aceea să planifice, împreună cu clienţii, producţia pentru următorii ani. „Trebuie să se facă o eficientizare a producţiei şi a comercializării produselor, fără a fi inclusiv în situaţia de a arunca o parte din recoltă. Va fi un birou administrativ, care include consultanţă şi inclusiv specialiştii pe marketing. Va fi un centr