Banii din sănătate trebuie să fie pe sfârşite, astăzi şi urgenţele spitalelor, Ambulanţa şi SMURD-ul fiind avertizaţi să se încadreze în bugetul alocat, dar să fie cel puţin la fel de operativi.
Şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cei ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi ai Direcţiei de Sănătate Publică au fost astăzi, 5 august, din nou în faţa secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, în cadrul unei noi video-conferinţe, tema fiind situaţia sistemului de urgenţă. Colaborarea între Ambulanţă, SMURD şi UPU, timpii de reacţie, proiecte mai vechi încă în discuţie au fost reluate, precizarea care i-a vizat pe toţi fiind încadrarea în bugetul alocat.
Tema banilor pe sfârşite, în aproape întreg sistemul de sănătate neîndestulători până la finele anului, nu este nouă, spitalele fiind avertizate şi în urmă cu aproximativ trei săptămâni că trebuie să-şi drămuiască fondurile.
Uşor de spus, mai greu de făcut, apreciază cei care se confruntă în fiecare zi cu suferinţa celor aduşi la Urgenţe, care ştiu că nu pot decât aproxima câte cazuri de infarcte trombolizate, spre exemplu, vor număra la final de an.
„Ni s-a transmis să ne încadrăm în banii alocaţi la începutul anului şi încercăm. Cred că reuşim parţial, pentru că am avut, spre exemplu, de la începutul anului 50 de infarcte trombolizate, unde tratamentul este foarte scump. Nu poţi să ştii cu certitudine cu ce urmează să te confrunţi, iar numărul unor astfel de cazuri este în creştere”, a declarat şeful UPU Slatina, medicul Ecaterina Buzău.
La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Andrei Iordache, a declarat că la Slatina nu sunt, deocamdată, probleme, pentru că spitalul n-a pus pe seama UPU cazurile celorlalte secţii, cum s-a întâmplat în alte spitale.
„Ştiam că trebuie să ne încadrăm în bani şi înainte de această ş