Pentru că municipalitatea n-a avut bani pentru amenajarea spațiilor speciale, nici amenzi nu pot fi date
La un an de la instituirea sa, Legea Picnicului se înscrie în șirul legilor românești care deși există, nu prea sunt respectate. Parlamentarii români au votat la începutul anului trecut „Lega Picnicului”, care prevede că autorităţile locale trebuie să amenajeze spaţii speciale în parcuri sau în afara oraşelor, pentru cei care doresc să organizeze picnicuri – totul pentru protejarea mediului, care știm cu toții cât de afectat rămâne după grătarele ce lasă-n urma lor tot felul de deșeuri.
Avem o lege, ce facem cu ea…?
În zona Sfântu Gheorghe, cele mai frecvente locuri pentru mersul la grătar și iarbă verde sunt Șugaș Băi și drumul spre Vâlcele, ambele dispunând de poienițe răcoroase, pârâiașe și zone cu adevărat frumoase. Sunt locuri frecventate dintotdeauna, unde se face inclusiv foc pentru grătare și chiar dacă mai există, răzleț, câteva mese cu bănci de lemn, locurile pentru foc special amenajate, cele pentru depozitarea resturilor sau toaletele ecologice sunt absolut inexistente. Prin urmare, nu putem vorbi despre condiții civilizate pentru picnic, însă tocmai aici ar fi intervenit autoritățile locale, în sarcina cărora cădea asigurarea acestora. Iar din moment ce Legea prevede amenzi cuprinse între 100 şi 50.000 de lei pentru nerespectare, nu prea putem vorbi de amenzi din moment ce nu avem prevăzute aceste locuri oficiale pentru picnicuri.
Administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Kozma Csaba, ne-a declarat că municipalitatea nu a prevăzut niciun loc pentru picnic în zona Sfântu Gheorghe, cauza principală fiind lipsa banilor.
„Nu avem astfel de locuri, pentru că ar implica foarte multe investiții, iar municipiul nu dispune acum de banii necesari, mai ales că există alte priorități. În plus, locurile tradiț