Preşedintele ţării s-a arătat nemulţumit de "plimbarea procesului de privatizare" a CFR Marfă dintre Guvern şi CSAT
Privatizarea încă nu s-a încheiat, iar statul ar putea deveni "un plătitor de daune"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni, că Guvernul a presat în crearea unui precedent, implicarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în procese de privatizare. "Şedinţa CSAT de vineri s-a desfăşurat într-o atmosferă constructivă şi s-au căutat soluţii. Nu îmi place această plimbare a unui proces de privatizare între Guvern şi CSAT, cu atât mai mult cu cât CSAT nu are niciun fel de implicare în privatizări. Guvernul a presat în crearea unui precedent, implicarea CSAT în procese de privatizare. Cred că mai bine se făceau presiuni pe câştigător să vină cu banii", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax. Declaraţia de ieri a preşedintelui este prima după şedinţa CSAT de vineri, în care nu s-a emis nicio nouă decizie privind privatizarea CFR Marfă.
Preşedintele României a mai spus că CSAT "şi-a încheiat misiunea pe data de 5 februarie 2013, când a avizat strategia de privatizare". "CSAT are următoarele atribuţii: avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind securitatea naţională. Ce am primit eu nu corespunde cu obligaţia semnalată în adresă. Eu am primit spre a fi pus pe ordinea de zi, fără să se precizeze de ce, hotărârea Guvernului pentru aprobarea condiţiilor de privatizare a contractului de vânzare CFR. Nu ştiu vreun articol care să dea dreptul CSAT să avizeze contracte de vânzare-cumpărare de companii", a afirmat şeful statului.
Traian Băsescu a mai spus că CSAT-ul nu are atributul de a verifica Guvernul. "Controlul asupra Guvernului îl exercită Parlamentul. Niciodată nu s-a făcut control al Guvernului din partea CSAT-ului", a completat acesta.