4.000 de tone de alge au fost deja strânse de pe plaje
Peste 4.000 de tone de alge au fost strânse de pe plaje, de la început acestui sezon estival. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (A.B.A.D.L.) Constanţa, în mai multe staţiuni de pe litoral au apărut alge, dar toate cantităţile sunt strânse de către lucrătorii A.B.A.D.L. pe parcursul nopţii. „Se monitorizează, în fiecare seară, zona litorală şi, acolo unde sunt probleme, se acţionează în cele trei formaţiuni“, ne-au declarat specialiştii A.B.A.D.L. Cele trei formaţiuni la care fac referire sunt Nord, care acţionează în Năvodari, Constanţa, formaţiunea Centrală, care se ocupă de strângerea algelor din staţiunile Eforie Nord, Eforie Sud şi Costineşti, şi formaţiunea de Sud, care acţionează din staţiunea Olimp până în Vama Veche.
Toţi operatorii de plaje au fost anunţaţi de către A.B.A.D.L. să lase porţiuni libere, de 4-5 metri lăţime de la linia ţărmului până la primul rând de şezlonguri, pentru ca utilajele să poată acţiona cu uşurinţă, însă intervenţia se face numai pe timpul nopţii, deoarece în timpul zilei sunt turişti pe plaje. Dacă, pentru moment, situaţia este sub control, conducerea A.B.A.D.L. Constanţa spune că, în cazul în care cantitatea de alge va creşte, vor fi nevoiţi să apeleze la contractele suplimentare semnate cu firme terţe şi dacă este necesar, aşa cum s-a procedat în ultimii ani, se va mări atât numărul de oameni, dar şi al utilajelor.
Prezenţa masivă a algelor în apa mării, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, nu afectează în niciun fel sănătatea turiştilor. Eutrofizarea este un fenomen care apare în timpul verii, când la temperaturi ridicate cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă. Procesul este cauzat de cantităţile mari de substanţe nutritive prezente în apă care, în asociere cu diferiţi poluanţi, au un efect negativ, d