Marţi, 6 august 2013, ora 9:00, în ,,Rezervaţia arheologică Târgşorul Vechi” din localitatea cu acelaşi numeva avea loc dezvelirea oficială a bustului ce îl reprezintă pe voievodul Mircea cel Bătrân.
Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii a 600 de ani de atestare documentară a localităţii.
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea COSMA, va participa la această manifestare culturală.
Mircea cel Batran (n. 1355 - d. 31 ianuarie 1418) a fost Domn al Tarii Romanesti intre 23 septembrie 1386 - noiembrie 1394 (sau mai 1395) si intre ianuarie 1397 - 31 ianuarie 1418.
Numele lui insemna „Mircea cel Vechi” (din batrani, din trecut), insa odata cu evolutia limbii a ajuns sa-si piarda sensul initial, deoarece numele in sine s-a pastrat neschimbat. Supranumele „cel Batran” (in slavona: starii) presupune, in general, in limbajul de cancelarie medieval primul domnitor cunoscut cu acest nume. Intrucat in Tara Romaneasca nu se obisnuia numerotarea domnilor, ca in Occident, Mircea a primit acest nume postum pentru a fi deosebit de nepotul sau Mircea al II-lea si de Mircea Ciobanul, care a domnit in secolul al XVI-lea.
Mircea urca pe tron dupa moartea fratelui sau Dan, petrecuta la 23 septembrie 1386. El gaseste Tara Romaneasca in plin proces de dezvoltare datorita politicilor intelepte promovate de inaintasii sai si va continua consolidarea economiei, armatei, administratiei si bisericii.
Rezultatele obtinute i-au permis sa reziste tendintelor de expansiune ale Regatului Ungar si ale Poloniei, care urmareau in special controlul asupra gurilor Dunarii, si sa stavileasca fortele otomane aflate in plina expansiune in Balcani.
Politica interna
Mircea ajunge sa stapaneasca un vast teritoriu, pe care il va organiza intr-o forma centralizata, sub autoritatea domniei