Soldaţii americani şi britanici vor începe să se retragă în număr ridicat din Afganistan, iar statul trebuie acum să-şi consolideze forţele armate proprii. Acum, armata afgană trebuie să înfiinţeze o unitate aeriană de la zero. Într-o mişcare istorică pentru drepturile femeii, autorităţile au decis să includă în această divizie şi o femeie, prima care a obţinut brevet de pilot pentru avion din ţară.
Locotenentul Nilofer Rahmani a visat la acest moment din copilărie, le povesteşte jurnaliştilor BBC, care au mers în Afganistan pentru a vorbi cu prima femeie-pilot din ţară.
„A fost dificil, ştiţi care este situaţia femeilor aici, care sunt regulile. Vreau să schimb aceste concepte, vreau să schimb mentalităţile învechite. Putem s-o facem, vreau s-o fac”, spune Rahmani.
În contextul retragerii trupelor americane şi britanice din NATO care sunt prezente în Afganistan, forţele autohtone trebuie să-şi asume în curând întreaga sarcină de a lupta cu insurgenţii. Femeile au avut roluri în forţele armate afgane de ani întregi, însă deocamdată ele reprezintă doar 1% din efectivele armate.
Atunci când a devenit prima femeie-pilot de elicopter din ţara ei, în urmă cu 25 de ani, XXX s-a luptat din greu cu prejudecăţile.
„Femei din Afganistan, viitorul acestei ţări se află în mâinile voastre! Trebuie să muncim umăr la umăr pentru a construi această ţară”, spune Latifa Nabizada, care face şi acum parte din forţele aeriene afgane.
Generalii care conduc armata spun că această contribuţie a cadrelor militare femei este apreciată. „Suntem foarte mândri de ele”, spune Mohammed Barat, general de brigadă. „Femeile afgane arată că pot face aceleaşi lucruri pe care le fac şi bărbaţii afgani pentru ţara lor”, continuă acesta.
În Afganistan, femeile continuă să fie tratate la scară amplă drept cetăţeni de