Aparatele de AER CONDIŢIONAT au devenit o dotare indispensabilă birourilor, dar şi apartamentelor. Le utilizăm mai ales vara, însă ele ne pot îmbolnăvi. Nu este vorba despre o simplă răceală cauzată de diferenţa mare de temperatură dintre mediul interior şi exteriorul incintelor, ci de microbii care apar în componentele aparatelor de aer condiţionat şi care sunt emanaţi în camerele prevăzute cu astfel de accesorii.
Una dintre cele mai periculoase bacterii care se poate înmulţi prin aparatele de aer condiţionat necurăţate, dar şi prin rezervoarele de apă, duşurile necurăţate şi chiar instalaţiile de răcire, este Legionella care cauzează legioneloza sau boala legionarului şi o formă a bolii Pontiac.
Ea se transmite pe calea aerului, fiind inhalată cu uşurinţă, sursele ei fiind turnurile de răcire si instalaţiile de aer condiţionat.
Oameni aparent sănătoşi, purtători ai acestei bacterii, împrăştie această bacterie prin strănut, prin simpla conversaţie cu cei din jur. Picăturile de salivă care plutesc în aer sunt uşor preluate de instalaţiile de aer condiţionat, repuse îţn circulatie şi inhalate. Odată intrată in organism, bacteria incubează o perioadă de aproximativ două săptămâni. Simptomele includ manifestări asemănătoare cu cele ale gripei: febră, frisoane şi tuse uscată. În cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greaţă, stare generală alterată şi care se agravează în fiecare zi cu decompensare respiratorie, cei mai afectaţi fiind copiii până în 12 ani şi bătrânii.
Pentru prevenirea dezvoltării şi supravieţuirii coloniilor de bacterii Legionella, toate sistemele de răcire-încălzire să fie dezinfectate cel puţin o dată pe an.
Medicii avertizează că bacteria Legionella duce la moarte în 15% din cazurile confirmate. Tocmai de aceea, autorităţie sanitare europene au declarat legioneloz