Deficitul fondului de pensii a scăzut în primele cinci luni ale acestui an cu aproape 650 de milioane de lei faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la finele lunii mai la valoarea de 5,1 miliarde de lei, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. La fondul de asigurări de sănătate însă, deficitul a crescut în aceeaşi perioadă cu aproape 330 de milioane de lei, până la 1,57 miliarde de lei, în timp ce la şomaj deficitul s-a redus cu aproape 200 de milioane de lei faţă de anul trecut.
Scăderea deficitului la fondul de pensii în primele cinci luni ar putea conduce la o reducere a acestuia cu 1,5 miliarde de lei (340 mil. euro) până la finalul acestui an, evoluând în ritmul actual, faţă de nivelul de 13 miliarde de lei (3 mld. euro) înregistrat în 2012. Dar dacă scăderea deficitului fondului de pensii ar putea fi pusă pe surplusul de încasări la buget la fondul de contribuţii din asigurări, ca urmare a creşterii numărului de salariaţi sau a salariilor, de ce o evoluţie similară nu este înregistrată şi la fondul de asigurări de sănătate, cum ar fi normal?
La cinci luni, datele Finanţelor arată că încasările din contribuţiile la pensie la bugetul consolidat au fost cu 3% mai mari faţă de perioada similară din 2012, în vreme ce încasările din contribuţiile la sănătate au scăzut cu 6%, după cum indică datele INS.
„Deficitul la fondul de pensii va continua să scadă până la finalul anului, nu neapărat ca urmare a creşterii veniturilor din contribuţii, ci a faptului că au scăzut numărul de pensionari şi valoarea pensiei medii, deci scăderea vine pe fondul reducerii cheltuielilor cu pensiile“, a explicat un oficial din cadrul Ministerului de Finanţe.
Într-adevăr, statisticile arată că, în perioada mai 2012 – mai 2013, numărul de pensionari a scăzut cu 77.000 de persoane, ajungând în prezent la