Declinul economiei zonei euro s-a oprit în iulie, înregistrându-se prima creştere uşoară a activităţii economice din ultimele 18 luni, conform unui studiu realizat de realizat de compania britanică de analize financiare Markit, transmite Reuters.
Potrivit sondajului Eurozone Composite Purchasing Managers Index (PMI) realizat de Markit, indicele care evaluează activitatea din servicii şi industrie prelucrătoare, a crescut în iulie la 50,5 puncte, de la 48,7 puncte în iunie, fiind pentru prima dată din ianuarie 2012 când indicele depăşeşte pragul de 50 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
Deşi comenzile noi au scăzut din nou în iulie, ritmul declinului a fost cel mai slab din august 2011. Datele studiului Markit indică faptul că economia zonei euro începe să iasă din recesiune, chiar dacă perspectivele unei creşteri solide sunt încă îndepărtate.
În Germania, activitatea din servicii şi industrie prelucrătoare s-a redresat în iulie, în timp ce în Franţa, Italia şi Spania, ritmul declinului s-a atenuat.
Indicele privind locurile de muncă a urcat la 48,6 puncte luna trecută, de la 47,4 puncte în iunie, indicând o încetinire a ritmului concedierilor în zona euro. Rata şomajului în zona euro a scăzut la 12,1% în iunie, de la 12,2% în mai. Eurostat a anunţat o uşoară scădere a numărului de şomeri în zona euro, cu 24.900, la 19,26 milioane, fiind primul declin după mai mult de doi ani în care rata şomajului a ajuns la valori record.
Indicele PMI privind serviciile a urcat în iulie la 49,8 puncte, de la 48,3 în iunie. Încrederea consumatorilor din zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a reafirmat joi că dobând