În urmă cu 35 de ani, Steven Spielberg şi George Lucas au început să facă filme de aventuri, cu efecte speciale care au crescut bugetele, dar aveau şi încasări mari, ofereau ceva nou. Tot ei spun acum că epoca blockbusterelor a trecut.
Spielberg şi Lucas au mers împreună, ca vechi şi buni prieteni ce sunt, la întâlnirea cu studenţii de la şcoala de film USC. Cu talentul lui de clarvăzător, Spielberg a spus că multe dintre filmele cu buget foarte mare vor fi căderi de box office şi vor lăsa cratere adânci în profitul marilor studiouri. “Va fi ca o implozie, în care 3-4, poate chiar 6 mega-filme vor cădea atât de tare, încât acest lucru va schimba paradigma”.
Ei bine, chiar aşa s-a întâmplat. Filme cu bugete de 200 de milioane, sau peste, se chinuie să adune bani, dar nu şi-au scos nici cheltuielile, comentează variety.com.
De la începutul anului, “After Earth- 1000 Post Terra“ - Sony Pictures, “Lone Ranger - Legenda Călăreţului singuratic” - Disney Company, “RIPD - Copoi pentru strigoi“ - Universal, “White House Down - Alertă de grad zero” - Sony Pictures sau “Pacific Rim - Cercul de foc” - Warner Bros sunt investiţii eşuate.
Excepţii sunt filmele cu super-eroii de la Marvel sau DC Comics, “Iron Man 3”, “Man of Steel: Eroul”, şi desenele animate, “Despicable Me 2 - Sunt un mic ticălos 2” sau “Universitatea Monştrilor”.
Între cele două categorii avem o ciudăţenie - “World War Z - Ziua Z-Apocalipsa”, filmul produs de Brad Pitt, care a avut un start mai greoi, dar a adunat 458 de milioane si se pregăteşte o continuare.
În primele 5 luni ale lui 2013, publicul din toată lumea a cumpărat bilete de 6,4 miliarde de dolari numai pentru primele 10 filme din box office şi aşteaptă spectacol pentru aceşti bani.
Decât mult şi fără rost, mai bine puţin şi prost
Cam asa s-ar putea sintetiza decizia marilor studiouri de a băga b