Cantareste 142 de grame si costa 250.000 de euro: primul burger creat in vitro si fabricat pornind de la celula susa de vita urmeaza sa fie gatit, servit si degustat luni la Londra, scrie AFP.
Doi voluntari urmeaza sa inceapa degustarea, incepand cu ora 11,30 GMT, a acestei fripturi nascute in laborator, opera unui om de stiinta olandez de la universitatea din Maastricht, Mark Post.
Impreuna cu echipa sa, acest profesor a avut nevoie de sase saptamani pentru a produce burgerul pornind de la 20.000 de minuscule bucati de carne cultivate in laborator. La acestea au fost adaugate pesmet, sare, pudra de ou si suc de sfecla si sofran, pentru culoare.
"Burgerul nostru este produs plecand de la celule de muschi prelevate direct de la vaci. Nu am modificat nimic. Pentru a fi o reusita, este nevoie de aceeasi aparenta, aceeasi consistenta si speram ca si gustul sa fie cel real", a precizat Mark Post.
Profesorul apreciaza ca experienta sa este "importanta deoarece carnea produsa in laborator ofera o solutie la problemele majore cu care se confrunta planeta noastra", permitand crearea de hrana fara pagube majore pentru mediul inconjurator.
Prin cresterea populatiei mondiale, "cererea de carne se va dubla in urmatorii 40 de ani. Astazi, folosim 70% din capacitatile agricole pentru productia de carne. Este evident de ce trebuie cautate alternative", subliniaza Mark Post.
Productia de carne in laborator ar urma sa permita reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera rezultate din cresterea vitelor, spune omul de stiinta.
Printre cei doi degustatori de luni, presa britanica se asteapta sa se afle si omul de afaceri care a finantat aceste experiment cu 250.000 de euro, un cost deocamdata prohibitiv. Echipa doctorului Post se asteapta pe inceperea comercializarii in urmatorii 10-20 de ani. Cantareste 142 de