Istoricul american Kurt Treptow i-a transmis, în iunie 1986, o scrisoare lui Nicolae Ceauşescu, în care îi cere ajutorul pentru a studia în România. Americanul îl elogiază pe dictator şi îi prezintă studiul pe care l-a documentat în SUA:„Strategia militară al lui Mihai Viteazu”.
1 /.
În 1994, el s-a întors la Iaşi şi a înfiinţat o fundaţie care avea ca scop promovarea istoriei şi culturii româneşti în lume. Pe 11 decembrie 2002 a fost acuzat, iar în martie 2003 a fost condamnat de magistraţii din Iaşi la şapte ani de închisoare pentru corupere sexuală, perversiune sexuală cu minori şi acte sexuale cu minori.
Talpeş, Watts şi Treptow
Jurnalistul Andrei Bădin arată că la "mijlocul anilor 80 din secolul trecut. În România aterizează tam-nisam DOI cetăţeni americani. Deveniţi “celebri" astăzi în România: Larry Watts şi Kurt Treptow. Era prima dezertare importantă din Lumea Liberă spre lagărul comunist. Şi nu oriunde, ci în cea mai dură dictatură comunistă," mai dezvăluie Andrei Bădin. "În Statele Unite ale Americii, falanga naţional-comunismului funcţiona prin Treptow şi Watts, plus vreo două revistuţe de prin New York, una legată de miliardarul Iosif Constantin Drăgan, Găzarul Roşu - aşa cum era numit în epocă," susţine jurnalistul. Ulterior, arată Andrei Bădin, prin intemediul fostului şef al SIE, Ioan Talpeş, Treptow înfiinţează fundaţia de la Iaşi. Filiera Securităţii Ilie Ceauşescu - Ioan Talpeş - funcţionează şi azi
"Evenimentul zilei" prezintă integral scrisoarea, din 26 iunie 1986, lui Kurt Treptow către Nicolae Ceauşescu, intertitlurile aparţin redacţiei.
"Stimate Domnule Preşedinte,
Ştiu că sunteţi foarte ocupat dar sper că veţi avea posibilitatea să găsiţi puţin timp pentru a citi această scrisoare. Vă scriu pentru a vă transmite admiraţia mea pentru ampla dumneavoastră activitate în vederea în vedere