Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a surprins ieri piaţa prin amploarea pasului de reducere a dobânzii-cheie, de 0,5%, până la minimul istoric de 4,5%, banca centrală mizând şi pe un efect psihologic, care să dea mai multă încredere în activitatea economică.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu consideră că există un „câmp foarte mare“ de reducere a dobânzilor la creditele în lei şi speră că transmisia deciziei BNR de ajustare a dobânzii-cheie asupra costului împrumuturilor în lei va fi mai rapidă, iar bancherii se vor apropia de clienţi şi vor „conlucra cu ei“.
„Noi sperăm că transmisia va fi mai rapidă. Speranţa este legată în principal de faptul că mai devreme sau mai târziu, noi sperăm să fie mai devreme, băncile vor înţelege că este în interesul lor să se apropie mai mult de clienţi. Este sursa lor principală de câştig şi de evitare a unor situaţii mai dificile pentru ele. Depinde cât de repede vor înţelege şi vor acţiona pentru ca această speranţă să devină o realitate“, a declarat ieri guvernatorul BNR la briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară. Majoritatea analiştilor s-au aşteptat ca BNR să continue, în şedinţa de politică monetară de ieri, să reducă dobânda de politică monetară cu doar 0,25%, la 4,75%.
Costul creditelor în lei se menţine în jur de 10%, iar creditul privat a stagnat în ultimii patru ani la echivalentul a 50 mld. euro. Nivelul ridicat al dobânzilor la creditele în lei îi descurajează chiar şi pe clienţii solvabili de a lua împrumuturi.
Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fis-cal, spune că decizia BNR era de aşteptat, chiar dacă nu de scădere cu 0,5%, ci cu 0,25%, în contextul în care inflaţia este prevăzută să scadă accentuat până la 2,6% ritm anual în decembrie 2013 şi chiar 1,5% ritm anual în februarie 2014. „Românii cu credite în lei vor si