În ultimele zile, presa internaţională a ţinut isonul Statelor Unite, relatând despre închiderea ambasadelor americane din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din cauza „unui posibil complot terorist”. Susţinătorii programelor de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA) s-au grăbit să ridice în slăvi instituţia, ceea ce nu face decât să întărească ipoteza că totul ar putea fi doar o campanie de spălare a imaginii a NSA.
La începutul verii, Agenţia Naţională de Securitate din SUA, cel mai puternic serviciu secret al lumii, primea o lovitură gravă, după ce Edward Snowden, care lucra ca agent secret în sistemul de administraţie şi consultare pentru o firmă subcontrantantă a NSA, a dat în vileag programele de supraveghere ale instituţiei. Prin PRISM, XKeyScore şi alte programe, care în timp au devenit deja cunoscute publicului larg, SUA supraveghează conversaţiile telefonice şi electronice nu doar a milioanelor de americani, ci şi a europenilor şi a latinoamericanilor.
Monitorizarea întreprinsă de NSA la nivel mondial a deranjat atât Europa, cât şi America de Sud şi a tensionat relaţiile dintre Washington şi celalalte centre de putere. Aşadar, răul făcut de Snowden a dăunat clar imaginii NSA, dar şi a Statelor Unite în lume.
OficialiiadministraţieiObama s-auluptatînultimele săptămânisă arate cât de bune au fost programele NSA în zădărnicirea comploturilor teroriste, deşi unii membri ai Congresului s-au arătat de-a dreptul sceptici în această privinţă.
NSA, ridicată în slăvi pentru interceptarea discuţiilor teroriste
Recent, pe fondul unor evadări din închisoare petrecute în Orientul Mijlociu, puse pe seama grupării al-Qaeda, SUA au găsit momentul perfect ca să spele imaginea serviciului său de informaţii.
După ce vineri SUA au anunţat că închid 22 de ambasade din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Germania, Marea