In cazul acestei afectiuni, va trebuie sa se insiste foarte mult pe respectarea cu strictete a regimului alimentar si evitarea alcoolului si a tutunului. Cafeaua, de asemenea, este strict interzisa.
Vitaminele si beneficiile lor
Vitamina A: este o vitamina solubila in grasimi. Se gaseste numai in tesuturile animale, dar provitamina A, care in organism se transforma in vitamina A, se afla in plante sub forma de pigmenti carotenoizi galben si rosu, cel mai important fiind betacarotenul. Cele mai multe sunt in ficat, uleiurile de peste, galbenusul de ou, unt si smantana. Carotenii se gasesc din abundenta in vegetalele verzi cu foi, in unele vegetale galbene si in anumite fructe. Acestea insa sunt mai greu de digerat si sunt sensibile la oxidare si lumina, dar nu se distrug la temperatura ridicata. Totusi, legumele ar trebui sa se foloseasca proaspete sau cel mai bine sub forma de suc, pentru ca acestea contin si o serie de enzime care ajuta la digestie.
B1-Tiamina: este solubila in apa. Este stabila la caldura si oxidare. De asemenea, in solutii neutre si alcaline se descompune. Este prezenta in foarte multe alimente: carne de porc slaba, fasole, alune, nuci si boabe intregi ale unor cereale. Pe al doilea plan se afla rinichiul, ficatul, carnea de vita, ouale si pestele. Tiamina se gaseste in straturile exterioare ale boabelor de cereale, astfel incat mare parte din vitamine se pierde in procesul de macinare. Sunt indicate, de asemenea, taratele, care sunt foarte bogate in aceasta vitamina si drojdia de bere.
B2-Riboflavina: este solubila in apa. Este si ea termostabila (nu se distruge sub actiunea caldurii), dar este sensibila la baze si la lumina. In forma libera este rapid absorbita de intestinul subtire.
Surse de vitamina B2: laptele, ficatul, rinichii, inima, albusul de ou si vegetalele verzi frunzoase, carnea slaba, carnea de pa