Prezent la Craiova, la un curs privind bolile cardiovasculare desfășurat la Universitatea de Medicină și Farmacie, prof. univ. dr. Dan Gaiță, președintele Fundației Române a Inimii, a acceptat un dialog cu Gazeta de Sud. Subiectul principal al discuției a fost ateroscleroza (boală cronică degenerativă produsă prin depunerea de grăsimi și colesterol în peretele intern al arterelor, determinând sclerozarea acestora - n.r.), una dintre problemele majore de sănătate ale românilor, și modul în care aceasta poate fi prevenită. Prof. univ. dr. Dan Gaiță a vorbit și despre alimentația care îți poate prelungi durata de viaţă și a contrazis mitul „vinului roșu care salvează inima“.
Gazeta de Sud: Românii sunt printre primii în Europa la decesele cauzate de bolile cardiovasculare...
Dan Gaiță: Într-adevăr, România este de mulți ani pe primele locuri în Europa la decesul cauzat de bolile cardiovasculare și vom mai fi așa, probabil, câțiva ani de-acum încolo. Asta din mai multe motive. Pe de o parte, lucrul bun este că românii trăiesc suficient de mult încât să facă aceste boli cardiovasculare, care pentru noi astăzi înseamnă aproape 90% probleme de ateroscleroză. Când vorbim despre boli cardiovasculare, nu mă refer la bolile congenitale - cele moştenite sau cele dobândite în copilărie. Cardiologii se ocupă astăzi, în cea mai mare parte a muncii lor, de complicațiile majore ale aterosclerozei, pe care le cunoașteți ca atac cardiac sau atac cerebral. Asta este, de fapt, boala modernă.
GdS: De ce se ajunge la astfel de complicaţii?
D.G.: Pentru că trăim suficient de mult, adică peste o medie 40-50 de ani - acum media în România este de peste 70 de ani -, încât avem toate efectele negative ale unei vieți duse într-un anumit fel. Ateroscleroza apare încă din copilărie, dar simptomele ei se manifestă la vârsta adultă, adică peste 40 de ani. Sunt mai multe luc